Overleg:ExamenWikiExpansionPack/Stijl

Ga naar: navigatie, zoeken

Hoofdpagina van een jaar (was: vakken pagina's)

Welk is meeste logisch:

 1. <jaar>:vakken of
 2. vakken:<jaar> ?
 • <jaar>:vakken geeft het initiatief om alles wat enkel voor je jaar is, te laten beginnen met <jaar>: Terwijl vakken:<jaar> gewoon aanduid dat dat de vakken van dat jaar zijn. Tias 30 mei 2006 19:16 (CEST)
 • Waarom moet het jaar erbij? Keuzevakken kan je dikwijls niet eens bij een zeker jaar plaatsen.

Ook stel ik voor volledige titels te geven aan de pagina's en niet enkel de vakafkorting. Die afkorting zorgt er enkel voor de de eerste titel van dat artikel de volledige naam van het vak is! 2bi:AI zou dus gewoon "Artificiele Intelligentie" worden, of nog beter de vakcodes ervoor maar die ken ik niet vanbuiten. De beste structuur is volgens mij dus "Vakcode: volledige naam" --Beau 30 mei 2006 21:18 (CEST)

 • Ik bedoelde eigenlijk de pagina waar de vakken van een jaar opstaan, maar ondertussen heb ik bedacht dat daar niet enkel de vakken hoeven op te staan, en dat dat eigenlijk de hoofdpagina van dat jaar is, dus is het beter om als pagina naam vb <jaar>:hoofdpagina of gewoon <jaar> te nemen. Tias 30 mei 2006 23:32 (CEST)
Tussentijds conclusie, de hoofdpagina van een jaar wordt de afkoring van het jaar. In het menu zal de naam volledig staan, maar die afkortingen zijn wijdverspreid genoeg om zo te gebruiken.
 • Het jaar/de richting waarin een vak gegeven worden en de naam van het vak zijn volgens mij onafhankelijk, en moeten dus niet in 1 naam gecombineerd worden. Voor jaren zouden we volgens mij beter werken met Categories, zoals wikipedia dat bijvoorbeeld ook doet -- bas
 • Natuurlijk zijn jaar en vak onafhankelijk, een vak over meerdere jaren delen is een van de voordelen die een wiki biedt tov nieuwsgroepen of fora. Dat is dus geen issue.
Die Categories zien er interessant uit, ik heb dat nog nooit gebruikt. Elk jaar zou dan een eigen categorie hebben, en om een nieuw vak aan te maken moet je dan eerst de vakpagina aanmaken, en dan een verwijzing naar die Categorie leggen veronderstel ik. Het proberen waard. Tias 2 jun 2006 15:35 (CEST)
 • Die Categories zouden dan min of meer de vakpagina's (waarmee ik hier de pagina's met alle vakken van een richting/jaar bedoel) vervangen. --Beau 2 jun 2006 15:38 (CEST)
 • Voor 2li zo een categorie aangemaakt: Categorie:2li. Het eist volledige namen voor de pagina's van een vak (dat zou dan ook opgelost zijn). Voor de rest lijkt het wel handig, enkel is het niet meer mogelijk om een verdeling over 2 semester te maken, maar de alfabetische lijst maakt het ook overzichtig. Lijkt me een goed systeem.

Hoofdpagina van een vak (ontsproten uit Vakken pagina's)

 • Dan stel ik dus bovenstaande naamgeving voor voor de vakpagina's zelf.--Beau 31 mei 2006 10:09 (CEST)
 • Vakcodes zijn ook niet handig, omdat vakken soms verschillende nummers kunnen hebben. Ik stel voor om bij de vakken de afkortingen te gebruiken (eventueel als redirect), omdat het gewoon handiger is om in te typen, en voor elk jaar een overzichtspagina. Voorbeelden van pagina's zijn dan bvb. '2BI', 'AI' -> redirect/disambigu -> 'Artificiele_Intelligentie' --Stevel 1 jun 2006 21:15 (CEST)
 • Het voornaamste is volgens mij dat de pagina's zelf de volledige titel hebben: "Artificiële Intelligentie" (spaties zijn mogelijk) . Die redirect lijkt me uiteindelijk meer werk omdat je dan ook nog eens al die redirect/disambigu pagina's moet maken waar je linkt naar de volledige naam en je typt achter de aforting meestal de ook volledige naam dus kun je evengoed daar je link van maken. Een disambigu pagina is eerder nuttig wanneer er 2 vakken zijn met dezelfde naam, bijvoorbeeld gegegeven door een andere prof.--Beau 2 jun 2006 09:17 (CEST)
 • Zo een namen kunnen echt wel lang worden he, 'uncertainty reasoning in knowledge systems' en 'vergelijkende studie van imperatieve programmeertalen'. Een afkorting lijkt me dan handiger, enerzijds gebruikt elke informaticus die zowiezo, en anderzijds omdat je die dan direct in de URL kan invullen. Nu moet ik zeggen dat ik nog nooit rechtstreeks een url heb ingevult, en dat de afkortingen die ik niet gebruik ook wel verwarrend beginnen over te komen. Daarenboven heb ik bij Domi eens gevraagd, en volgens hem gebruiken wiskundigen (en natuurkundigen wschl) niet zoveel afkortingen. Met de volledige vaknaam kan het wel duidelijker zijn. Tias 2 jun 2006 11:30 (CEST)
 • Dat die links dan langer zijn is volgens mij nog steeds geen voldoende argument om de afkortingen te gebruiken. Waar er nu bijvoorbeeld
[[vsip]] Vergelijkende studie van imperatieve programmeertalen

staat komt er dan

[[Vergelijkende studie van imperatieve programmeertalen]]

te staan wat korter is en waardoor de vsip pagina ook een duidelijke titel krijgt. Als je met de afkortingen blijft werken gaan er ook problemen onstaan voor vakken die sterk op elkaar trekken (wat betreft de naam) zoals bijvoorbeeld "filo".--Beau 2 jun 2006 15:37 (CEST)

Externe Images

Momenteel kunnen externe images gebruikt worden (zoals in oa. 2bi:BT en Ir). Het is echter niet mogelijk om externe images te verkleinen, hetgeen ambetant is. Ik vind de images in de gebruikte grootte te groot, ze verstoren de pagina. Een oplossing hiervoor is om die images up te loaden in de wiki. Ik ga dit voor paginas waar het storend is voorstellen.

Het is ook mogelijk om externe images af te zetten voor heel de wiki, is dit nodig ? Ik denk voorlopig van niet, de moeite van images die moeten resized worden up te loaden is maar klein, en externe images kunnen wel gemakkelijk zijn.

Tias 30 mei 2006 23:56 (CEST)

Die veel te grote afbeeldingen worden nog opgelost, maar het lijkt erop dat image resizing helemaal niet werkt: Deze man is veel te groot --RubenV 31 mei 2006 11:47 (CEST)

Het werkt ondertussen al minder helemaal niet, maar toch nog altijd niet. Vreemd genoeg loopt er iets mis met de php-gd library, misschien safe-mode related, ik vind de fout niet direct, ik kijk er later verder naar. Tias 31 mei 2006 15:42 (CEST)
Update: het lag idd aan de gd-extentie, zoals je kan zien is het nu gefixed !

'Mijn Vakken'-menu

 • Wat leuk zou zijn is om in het menu de vakken te hebben staan die je volgt, maar ik heb totaal geen idee of dit mogelijk is met mediawiki. Deze extensie zou dit effect bereiken. Stevel
 • Het idee is wel leuk. Ik heb die extensie geinstalleerd zodat je eens kan zien wat dat geeft.

Ideaalerwijs zou het menu opsplitsbaar moeten zijn, een stuk met het hoofdmenu, en een 2de stuk met de richtingen en jaren. Dat 2de stuk zou dan ge-edit kunnen worden. Als iemand een extensie in die aard kent, of er zelf een wil schrijven, laat zeker weten : ) Tias 2 jun 2006 23:36 (CEST)

 • Na het wijzigen van de UserSidebar moet de cache van de wiki geupdate worden. Dit kan je bereiken door de cache uit en terug aan te zetten bij voorkeuren -> misc -> geen cache gebruiken. Daarnaast werken de 'indirecte links' in het menu niet wanneer je een Usersidebar hebt, maar misschien dat die kunnen worden vervangen door een rechtstreekse link naar de pagina --Stevel 3 jun 2006 14:56 (CEST)
 • De inclusion van de originele sidebar werkt niet helemaal, de links naar de vakkenpagina's werken niet meer. Verder is het wel een goed idee. --Beau 3 jun 2006 15:05 (CEST)
 • Aha, dat van die cache komt omdat de extensie een 2de hook gebruikt die pas bestaat vanaf mediawiki 1.6, en deze wiki draait nog 1.5. Bij de digitale verhuis van zondagnacht ga ik ook upgraden, dan zal het niet meer nodig zijn om de cache af/aan te switchen. De `indirecte links` zijn me niet direct duidelijk (ik vermoed 2bi-url ?), als de link naar de categorie wel werkt zal dat na de overschakeling geen probleem zijn. Ik zal er na de upgrade in meer detail naar kijken. Tias 3 jun 2006 15:56 (CEST)
 • Ik heb de sidebar van Stevel overgenomen en dat werkt van de eerste keer tegoei. Alle links werken. De cache van de wiki moest niet reset worden (enkel die van men browser had op sommige pagina's een reload nodig) Tias 5 jun 2006 02:57 (CEST)

subpagina's

De huidige stijlgids stelt het volgende:

Subpagina's moeten beginnen met de vaknaam en een dubbele punt en zien er dus als volgt uit: <vakafkorting>:<subpagina naam>

Ik denk dat men beter een / kan gebruiken dan een :, wikimedia heeft daar ondersteuning voor en niet voor ":". Je krijg dan op de subpagina een kleine link naar de hoofdpagina.--Beau 3 jun 2006 15:12 (CEST)

Het idee is <namespace>:<item>, maar dat is eigenlijk niet de bedoeling om zo frequent te gebruiken als vb voor elk vak, het leek mij gewoon het meest geschikt. Die `/` lijkt idd nog geschikter, en die teruglink is heel handig, goed idee. Tias 3 jun 2006 16:00 (CEST)