ICT-recht

Ga naar: navigatie, zoeken
JosDumortier.jpg

Informatie over het examen

Het examen is schriftelijk.

Je kan de keuze maken tussen een openboek en een gesloten boek:

 • gesloten boek: Het vanbuiten leren van de cursus, de vragen zullen zich dan toespitsen op het definiëren en uitleggen van begrippen aan de hand van voorbeelden. Hierbij mag van de wetteksten gebruik gemaakt worden
 • open boek: Hier krijgt men een aantal oefeningen die zich toespitsen op het analyseren van het probleem en het uitwerken van het oplossing. Alle hulpmiddelen zijn toegelaten.


De prof hecht veel belang aan persoonlijke inbreng.

Willem 19 mei 2006 22:25 (CEST)


Ik heb een soort overzicht van de eerste 4 hoofdstukken gemaakt (PDF, Latex). Je mag dit gerust aanvullen waar nodig en het hier terug plaatsen. Hopelijk kan iemand er plezier aan beleven!

--Nitro 31 mei 2006 11:33 (CEST)


een ander overzicht van wat er niet mag (via vtk: PDF) (opgelet! dit overzicht kan gedateerd zijn, wetten zijn ondertussen misschien niet meer hetzelfde)


Examenvragen

2006-06-23 - open boek - Jeroen Trappers

 • Vraag 1

Jean-Pierre heeft een communicatiedienstenbedrijf en zoekt permanent naar nieuwe mogelijkheden voor dienstverlening via mobiele telefoons. Zijn laatste idee is een waarschuwingssysteem voor personen die allergisch zijn voor pollen. Gebruikers die tegen betaling van de dienst gebruik willen maken, vullen via een webformulier informatie in over hun pollenallergieën. Op basis daarvan worden zij door het bedrijf van JP via SMS gewaarschuwd wanneer zij zich in een zone bevinden met een hoge concentratie van pollen waarvoor zijn allergisch zijn. De informatie over de pollenconcentraties wordt door JP overgenomen van de website van het instituut voor meteorologie.

Opdracht: Bespreek kort de verschillende juridische aspecten die bij dit verhaal komen kijken. Geef voor elk aspect aan met welke regels rekening gehouden moet worden en welke gevolgend de toepassing van deze regels heeft voor de dienst die JP wil aanbieden.


 • Vraag 2

Monique wil een eigen internetbedrijfje starten. De eerste dienst die ze wil aanbieden is gericht op lottospelers. Vooraleer de gebruikers een lottoformulier invullen, kunnen ze op de website van Monique tegen betaling een statistische berekening vragen over de winstkansen van de getallenreeks die ze op het lottoformulier willen invullen. De berekening is gebaseerd op de analyse van een zeer groot aantal resultaten van de lotto in het verleden. Monique heeft de lijsten van deze resultaten gevonden op een website van de Nationale Loterij. Voor de berekening van de winstkansen gebruikt ze een eenvoudig rekenprogrammaatjes dat door haar zoontje werd geschreven in het kader van een schooltaak.

Opdracht: Bespreek kort de verschillende juridische aspecten die bij dit verhaal komen kijken. Geef voor elk aspect aan met welke regels rekening gehouden moet worden en welke gevolgend de toepassing van deze regels heeft voor de dienst die Monique wil aanbieden.


Aanbevelingen voor het beantwoorden van beide vragen

Antwoord bondig en ter zake. Behandel elk van de relevante juridische aspecten kort en concreet. Bewijs dat je de relevante juridische aspecten in beide verhalen kunt detecteren en dat je inziet welke regels er van toepassing zijn en hoe ze op dit geval toegepast moeten worden.

Schrijf zeer leesbaar en structureer je antwoord zo goed mogelijk.

Voor de beantwoording van deze vragen beschikt u over maximum 150 minuten.

2005-01-18 - Tommy Messelis

From: "Tommy" <tommy.messelis - a t - sudent.kuleuven.Ac.be>
Newsgroups: kotnet.examen.wet.inf.lic
Subject: ICT-recht 18/01/05 9.00
Date: Tue, 18 Jan 2005 14:45:37 +0100

1 vraag, 150 minuten tijd

Dé klotevraag bij uitstek die vooral niet gelijkaardig is aan ex-examenvragen: schrijf een contract tussen een school en een software bedrijf. de school wil een website laten maken, er is een intern deel waar leraren lessenroosters moeten kunnen checken, klaslijsten en foto's zien van de lln waar ze les aan geven, afspraken kunnen maken, inf krijgen van de directeur die er iets op kan posten, er is extern deel voor bezoekers die meer info over de school willen, zij kunnen zich registreren door het geven van naam en postadres. uw opdracht werk een contractvoorstel uit dat de belangen van je client (de school) verdedigt en dat grote kans maakt om door de tegenpartij aanvaardt te worden

De prof heeft gezegd dat hij zulk een vraag niet opnieuw gaat stellen. --Jeroentrappers 22 jun 2006 11:47 (CEST)

2004-01-12 - Johan

From: "boneman187" <johan - at - lalinea.be>
Newsgroups: kotnet.examen.wet.inf.lic
Subject: informaticarecht 12-01-2004
Date: Mon, 12 Jan 2004 18:34:18 +0100

3 vragen en slechts 120 minuten tijd, dus goed doorwerken:

 • Vraag1:

jan en marlies willen een site oprichten (jan doet de layout en inhoud marlies het programmeerwerk) voor de komende parlementaire verkiezingen, bezoeker kunnen daar op hun geliefkoosde politicus klikken waarbij ze dan eventueel een kort filmpje van hem te zien krijgen (deze zijn hen bezorgd door de politicus zelf en opgenomen door een onderaannemer). als er geen filmpje beschikbaar is, worden artikels uit kranten en tijdschriften over de politicus gegeven. De bezoekers kunnen ook hun stem uitbrengen op de site. Deze stemmen worden permanent bijgehouden zodat er gezien kan worden welke politici of partij de meeste stemmen krijgt. Zij vragen jou om juridisch advies over hun plan.

 • Vraag 2:

Medicim is een softwarebedrijf dat onder leiding van Nobel, een zweeds bedrijf, software verkoopt aan artsen. Met deze software kan de arts informatie over patienten (rontgen foto, ...) via de server van Medicim doorsturen naar Nobel die deze dan kan laten zien aan chirurgen en specialisten die op de site van Nobel komen zodat ze zo hun werk kunnen voorbereiden. Medicim vraagt jouw advies hieromtrent.

 • Vraag 3:

Zijn volgende dingen strafbaar en zo ja op welk gebied. - het verkopen van sniffers (om pakketten van draadloze netwerkcommunicatie te onderscheppen en te analyseren) - het ter beschikking stelling van methodes om paswoorden te achterhalen van andere mensen op internet - het downloaden van muziek in gecomprimeerde vorm

2003-01-18 - Snuyt

From: snuyt <snuyt -at- kotnet.org>
Newsgroups: kotnet.examen.wet.inf.lic
Subject: Informaticarecht 13/01/2003
Date: Mon, 13 Jan 2003 16:31:42 +0100

1 vraag, op te lossen op 100 minuten:

Jan heeft een schitterend idee; hij wil via een website, die hij zelf maakt, klanten laten registreren en hen tickets verkopen voor bepaalde evenementen.

Hij gaat een publiciteitscampagne voeren in de media, en ook emails en sms-berichten sturen naar personen, waarvan hij de emailadressen en telefoonnummers gehaald heeft uit telefoonboeken en publieke emailregisters. Deze berichten zouden verwijzen naar zijn website.

Op de website kunnen klanten zich registreren, door contactgegevens, kredietkaartnummer, en interessegebieden in te vullen. Hij verstuurt dan emails of sms-berichten (door de klant te kiezen) naar de klanten die geinteresseerd zijn. De klanten kunnen vervolgens een bestelling plaatsen voor tickets.

Voor de verkoop van tickets gaat Jan als volgt te werk; na betaling van de klant zorgt Jan ervoor dat hij tickets te pakken krijgt, en stuurt deze dan via de post op naar de klanten.

Opdracht: Stel een juridisch advies op, maar hou rekening met de beperkte tijd van 100 minuten.

2002-09-06 - TaXaN

From: TaXaN <TaXaN - a t - kotnet.org>
Newsgroups: kotnet.examen.wet.inf.lic
Subject: Informaticarecht 06/09/02
Date: Sat, 07 Sep 2002 00:44:39 +0200
 • 1. Na je studies ga je werken bij een vliegtuigmaatschappij. Je baas weet dat je de cursus informaticarecht hebt gevolgd en vraagt je om na te gaan of de website juridisch in orde is. Het bedrijf verkoopt goedkope vliegtuigreizen binnen Europa en klanten betalen met een kredietkaart.

Geef een model van alle vermeldingen die op de website moeten staan en geef aan in welke context. Zet er ook bij wat de sancties zijn indien de vermeldingen er niet op staan.

 • 2. Geef in maximaal 15 lijnen je eigen mening omtrent universele dienstverlening. Moet het in de toekomstige telecommunicatiewetgeving blijven bestaan?

2002-01-21, TaXaN

From: TaXaN <TaXaN - a t - kotnet.org>
Newsgroups: kotnet.examen.wet.inf.lic
Subject: informaticarecht 21/01/02 14u
Date: Mon, 21 Jan 2002 20:03:16 +0100
 • vraag 1 (15 punten): Piet Pieters werkt als enige bediende in een garage en heeft zelf de administratie gemoderniseerd door informatica te introduceren. Er werd een databasepakket aangekocht (de garage betaalde de licentie) en Piet heeft 's avonds en in het weekend de nodige programma's geschreven. Alle uitgevoerde reparaties aan een wagen samen met de identificatiegegevens van de eigenaar ervan en link naar het onderdelenmagazijn en de boekhouding zorgen ervoor dat er automatisch een correcte factuur gegenereerd wordt.

Nu gaat het niet meer zo goed met de garage en Piet wil samen met een collega een eigen garage starten. Hij wil graag alle software en gegevens meenemen maar hij vermoedt juridische struikelblokken en komt bij jou te rade. Schrijf een advies van maximaal 2 bladzijden dat juridisch onderbouwd is. Denk eraan dat Piet geen cursus informaticarecht gehad heeft; hij wil een verstaanbare tekst met de concrete dingen die hij kan/moet doen.

 • vraag 2 (5 punten): Geef in maximaal 15 lijnen je persoonlijke, gemotiveerde mening over hoe universele dienstverlening in een geliberaliseerde telecommunicatiemarkt georganiseerd zou moeten worden.

Examenvragen op VTK

http://cw2006.vtk.be/downloads/ict-recht/examenvragen-ict-recht.txt